Zadelservice

Vullen en reparatie

Vullen

Vullen en reparatie Bij MyHorsetraining kunt u uw zadel laten bijvullen of opnieuw laten vullen. Uw zadel word met echt schapenwol van goede kwaliteit gevuld. Schapenwol heeft als voordeel dat het een verende werking heeft die er voor zorgt dat het gewicht van de ruiter en het zadel goed verdeeld word. De vulling gaat ongeveer 5 jaar mee afhankelijk van het gebruik van het zadel. Na een bepaalde tijd gaat de vulling vervilten of klonteren hierdoor kunnen er harde plekken, kuilen en bobbels in de kussens komen wat zeer onprettig is voor het paard, daarbij kunnen dan ook drukplekken of rugklachten ontstaan. Het geeft aan hoe belangrijk het is om uw zadel op tijd te laten bijvullen of de vulling volledig te laten vervangen voor de levensduur van het zadel, de gezondheid van het paard en het comfort van de ruiter.

Het is aan te raden om in ieder geval eens per jaar uw zadel te laten controleren en evt. bijvullen indien nodig. Zeker bij paarden op leeftijd die in hun bespiering veranderen of paarden die in hun bouw veranderen door de seizoenen (zomer wat voller door bijv. gras/ winter wat ranker) is het verstandig om ieder half jaar het zadel te laten controleren of bijvullen.

Bij het bijvullen/ opnieuw vullen van uw zadel hoort altijd een pas of onderhouds consult. Ik controleer het zadel volledig en wil u graag ook zien rijden met het zadel om te zien of het zadel de pasvorm waarborgt.

Indien uw zadel bijgevuld moet worden doe ik dit direct op locatie zodat u niet zonder zadel komt te zitten voor een tijd.

Bij een volledig nieuwe vulling zal ik het zadel mee nemen hierbij probeer ik dit zo in te plannen dat u er niet te lang op hoeft te wachten. Als ik het zadel opnieuw vul controleer ik direct de binnenzijde van het zadel om te zien of daar geen fouten of gebreken in zitten.

Ook kan er bij een nieuwe vulling lining geplaatst worden. Lining is een dubbele laag van een speciaal soort foam in de kussens het wol komt hier bovenop te liggen, dit voelt heel fijn aan voor het paard omdat de kussens gelijkmatiger en zachter worden.

Reparatie

U kunt bij MyHorsetraining ook terecht voor reparaties van uw zadel of tuig. Onder andere het vervangen van singelstoten, het aanpassen van het singelsysteem of herstellen van scheuren in het zitvlak.

Vullen en reparatie

Zadelpasconsult

U kunt terecht voor een pasconsult met uw huidige zadel als u twijfelt over de pasvorm, als u advies wilt bij een tweedehands zadel en wanneer u op zoek bent naar een nieuw zadel.

Wanneer u tegen problemen aan loopt tijdens het opzadelen of rijden van uw paard kan het zijn dat het zadel dit veroorzaakt.

Mogelijke problemen die zich kunnen voordoen;

 • bijten of schoppen tijdens opzadelen
 • zwellingen, wondjes of witte haren rond de schoft of op de rug
 • gevoelig met borstelen over de rug
 • atrofie (wegvallen van spieren) bij de schoft of rug.
 • staken of bokken tijdens het rijden
 • het zadel zakt naar een kant
 • het zadel klappert aan de achterkant
 • u valt voor of achterover in het zadel
 • u kunt uw benen niet goed stil houden tijdens het rijden

Als u een of meerdere problemen herkent is het verstandig om een zadelpasconsult af te spreken.

Hoe verloopt het zadelpasconsult;

 • ik maak even kennis met u en uw paard daarbij noteer ik de nodige informatie van het paard.
 • ik beoordeel de conformatie (bouw van het paard) dit heeft namelijk invloed op de ligging van een zadel
 • ik bekijk de schouder en bekken stand
 • doormiddel van palpatie onderzoek ik of er geen warmte, zwellingen of pijnpunten zijn waar ik rekening mee moet houden
 • ik meet de rug op met een flexicurve en maak templates
 • de beweging beoordeel ik in stap en draf op een rechte lijn (monsteren)
 • ik bekijk uw zadel op eventuele fouten of gebreken
 • de pasvorm van het zadel beoordeel ik in stand
 • de ligging bekijk ik in beweging tijdens het rijden met ruitergewicht.

Zorg dat er ruimte is om te monsteren en te rijden. Loopt uw paard niet zuiver, kreupel of heeft u van uw dierenarts nog geen akkoord gekregen om te rijden na een ziekte of ongemak? Dan word het consult afgebroken en word er een nieuwe afspraak gemaakt.

Zadelpasconsult 1

Lezingen en lesdagen:

Wilt u op uw stal of rijvereniging meer leren over het zadel, de pasvorm van het zadel, de invloeden van het zadel op het paard en meer?

Neem contact met mij op voor meer informatie, de mogelijkheden en tarieven om een passende lezing of lesdag te organiseren.

Zadelpasconsult 2